aug
blog, news, sorozat

Idén sem szabadultam a luxus feleségektől. Év elején olyan  reklámot vágtam, ahol Nagy Noémi volt az egyik szereplő. Május óta pedig Csősz Boglárkát láthatom minden nap az vágóasztalon.

Egy hét múlva kezdődik a Totem című kaland reality a TV2-n – szeptember 22. 20:00.

Egy hónapon keresztül verseng két hétfős csapat. Elfeledett mesék után erednek, hogy megleljék a hét misztikus erővel bíró kristályt és ezzel újra egyensúlyba állítsák a természet rendjét. Meg kell küzdeniük az időjárás viszontagságaival, a Bakony rejtélyes vadonjával, de legfőképp saját korlátaikkal, démonjaikkal.

Már május óta dolgozhatunk ezen az igazán különleges sorozaton.

A reality műfajára nem jellemző vizuális világ minket vágókat is rabul ejtett az utómunka során.

Sokszor nehéz eldöntenünk, hogy a nagy precizitással megkomponált természetben forgatott vágóképek közül melyik is kerüljön adásba.

A különlegességet fokozza, hogy a kincskeresések során a kalandorokon testkamera is van, ezért nekem gamerként folyamatosan azaz érzésem, hogy éppen egy fps játékkal játszom.

Szívem szerint csak a testkamerát használnám, de van még egy verseny drón kamera is, amit előszeretettel vágunk be az adásba, hiszen olyan mozgása van, hogy az akár akciófilmbe is illene. Komplikálta a dolgot, hogy voltak olyan jelenteket, ahol több, mint 30 videósávval (azaz 30 kamerával) kellett dolgozunk.

Ugyan már 2019 óta saját vágó stúdióm van, vannak olyan projektek, amik miatt be kell járnom más utómunka stúdiókba, ezen esetben épp a TV2-be. A vágás kezdetekor nagyon szokatlan volt, hogy van főnököm – hiszen két éve a magam ura vagyok -, megmondja milyen stílusban vágjak, mindennapos a kontroll a vágás felett. De mint mindenből, ebből is szeretek tanulni, hisz nem kifejezetten reality vágó vagyok, ezért eme pár hónap alatt is sok újdonságót tanultam a reality vágás és szerkesztés fortélyairól.

Nekem például az is új volt, hogy ilyen nagy kezet kaptunk a szerkesztésben, hiszen ezidáig olyan munkafolyamatban dolgoztam – legyen az reality, ismeretterjesztő vagy dokumentum film sorozat -, hogy a szerkesztők elővágják, és nekem, mint vágó “csak” annyi a dolgom, hogy olyan képi megoldásokkal szőjjem a jeleneteket, hogy szépen egymásba simuljanak, vagy néhány esetben jelent sorrenden módosítsak, rövidítsek.

A Totem munkafolyamata viszont megengedte,  hogy akár én is hozzányúljak a már megszerkesztett jelenetekhez, interjúkat rakjak bele, átszerkesszem.

Sőt, a nagy játékokat, kincskereséseket nekünk vágóknak a nulláról, azaz a nyersanyagból kellett felépítenünk szerkesztők nélkül. Nagyban segített ezen jelenetek felépítésében, megalkotásában az utómunka rendező Pécsi Andor, aki hihetetlen pontossággal és profizmussal szerkeszti és vágja az adásokat, hogy az minden néző számára egyértelmű legyen, ne maradjanak fura vágások, kérdésesen megfogalmazott részek, felesleges unalamas percek az adásban.

Ami még újdonság volt számomra, hogy ilyen nagy vágó csapat tagja lehettem.

Ezidáig vagy én voltam egyedüli vágó a projekteken amiken dolgoztam, vagy ketten-hárman dolgoztunk egy-egy sorozaton. Most viszont nyolcan voltunk: Bezdény Zoltán, Czigány Elisabeth, Galácz Eszter “Sztera”, Mészáros Manyi, Nagyistók Ferenc, Pálfalvi Réka, Szekeres Dóra, Tollas Tamar és a főnökünk: Pécsi Andor, aki egyben az utómunka rendező és a vezető vágó posztot is betöltötte. Mindenki nagyon segítőkész volt, hamar befogadtak és párukkal azóta barátok is lettünk, ami nagy szó, hisz mindannyiunknak részben vagy teljesen introvetált személyiségünk van és nem barátkozunk olyan könnyen. 

Köszönöm a lehetőséget Andornak, hogy még az év elején megkeresett ezzel a projekttel, nagyon nagy élmény volt vágni, és rengeteg mindent tanultam a szerkesztésről, reality vágásról Tőle és a vágó csapatától!
Amíg elkezdődik a sorozat, ismerd meg a helyszínt és a szereplőket a TV Play weboldalán, és kövesd be a minden nap frissülő Totem TV2 facebook oldalt!

Totem Szinopszis

A Totem egy ősi mítoszt kelt életre, a hazai erdők mélyén, középpontban a farkas, a vidék legveszedelmesebb fegyvere, és a zabolátlan erő megtestesítője, a szarvas örök rivalizálásával. A két ikonikus totemállat évszázados harca most új erőre kap és lezárásához érkezik. A farkasok és a szarvasok táborában hét-hét mindenre elszánt híresség csap majd össze, akik a nomád körülményekkel és a természet adta kihívásokkal dacolva, egy-egy instruktor vezetésével kincskeresésre indulnak, hogy győzelemre vigyék csapatukat, ezzel beteljesítve a régmúltból gyökerező hatalmi harcot. A TV2 Totem című, saját fejlesztésű produkciójában két hét fős sztárcsapat – a szarvasok és a farkasok – eddig ismeretlen kalandra indulnak, egy-egy instruktor vezetésével, hogy bezsebeljék a hét misztikus erővel bíró kristályt, és ezzel a vadon urának járó 10 millió forintos elismerést.

Related Posts

Archívum

Powered by Pálfalvi és Társa Kft. Szeretsz utazni? Egy vágó útinaplója