TABUKRÓL TABUK NÉLKÜL 2. ÉVAD

2019, 7 részes dokumentumfilm sorozat, 55 perc, PORT.hu, IMDb, Spektrum

Új évaddal jelentkezik a Spektrum egyik legnépszerűbb, díjnyertes saját gyártású sorozata, a „Tabukról tabuk nélkül”. Mentális betegségek, fogyatékosság, meddőség. Ismét csupa tabu téma, amelyről nem merünk és lehet, hogy nem is akarunk beszélni, pedig talán magunk is érintettek vagyunk.
A sorozat készítői ezúttal is valódi sorsokat és embereket mutatnak be a közönségnek, akik őszintén beszélnek életük egy-egy olyan titkáról, amely több ezer embert érint minden országban, és minden korosztályban. A sorozat házigazdája most is napjaink egyik legnépszerűbb és legtöbbet foglalkoztatott színésze, Thuróczy Szabolcs. Amellett, hogy házigazda, a beszélgetések jelentős részét is ő készítette, ami talán a legnehezebb feladat. Úgy kellett beszélgetnie, hogy megnyíljanak előtte azok az emberek, akik a legféltettebb titkaikról, legbensőbb érzéseikről, eltemetett múltjukról eddig soha, senkinek nem beszéltek. Hiszen – ahogy Thuróczy fogalmaz – a „magyar társadalom sokszor hajlamos úgy kezelni bizonyos témákat, hogy amiről nem beszélünk, az nem is létezik.”
A hatrészes sorozat rendkívül különböző karaktereket, élményeket és érzéseket mutat be, így például a nézők megismerkedhetnek egy férfival, aki régen drogdílerként és verőemberként kereste a kenyerét, de mára felhagyott a bűnözéssel, és a fiatalok kedvenc bokszedzőjévé vált; egy börtönben ülő gyilkossal, akinek egy ismeretlen család levelei adnak nap mint nap reményt; vagy egy értelmi fogyatékos párral, akik gyermeket vállalhattak.

Blog
Mikor felkértek a Tabukról tabuk nélkül dokumentum filmsorozat 2. évadának vágására, nagyon boldog voltam. És hogy úgy adódott, hogy a frissen elkészült vágó stúdiómban zajlott maga a vágás, megerősített abban, hogy nem hiába küzdöttem 2018-ban, hogy elkészüljön.
A 2. évad vágása épp olyan gördülékenyen ment, mint az első. Ez persze csak úgy volt lehetséges, hogy még az első évadnál is erősebb, tűpontos képi világot alkotott meg Vizkelety Márton. A szerkesztők, a rendező kiemelkedő munkája is meglátszott az interjúkon, hogy megnyíltak a szereplők.
A határidők ugyan szűkösek voltak, talán ez volt a legnehezebb az egész projektben. No meg amikor az egyik szereplő annyi módosítást kért volna a leforgatott, megvágott anyagon, hogy a története sava-borsa, élet szaga eltűnt volna. Így az ő történetét úgy ahogy volt, kivágtuk és a többi szereplő részeit bővítettük, hogy meglegyen az adáshossz.
Az epizódokat a Spektrum TV munkatársainak is stúdiómban prezentáltuk. Házi muffin, halloweenkor bosziujjak is a választékba került, a sós rágcsák mellé.
Ha egy időre ki is merítette hazánk tabu témáit a sorozat, remélem lesz lehetőségem ezzel a szuper stábbal és ügyfelekkel együtt dolgozni. Igaz én minden projektet, amit elvállalok szertettel vágok, büszke vagyok rájuk, de az ilyen munkafolyamat és témák miatt ad nagy lendületet a további munkáimhoz ez a pár hónap gyümölcsöző alkotás.

Sajtó
Apám azt mondta, véresen ne jöjjek haza
“A Tabukról tabuk nélkül című dokumentumfilm-sorozat egy évad alatt az amerikai AMC portfóliójához tartozó Spektrum televízió egyik zászlóshajója lett.” podcast az Indexen

Annyi ideig forgatták, akár egy komolyabb játékfilmet
“A Spektrum egyik legnépszerűbb saját gyártású sorozatának új évadában is csupa olyan tabu témáról esik szó, amelyről sokan nem tudnak vagy nem akarnak beszélni, pedig talán maguk is érintettek.” Media1

A készítők rajta tartják az ujjukat a társadalom ütőerén
“Ez a kardiológiai figyelem például a megtért bűnöző és a neonáci múltjával szakító fiatalember, a kerekesszékes srác és az értelmi fogyatékkal élő édesanya, az aspergeres fiú és az anorexiás lány vagy a sterilizációra készülő nő és a lombikprogramot választó lelkész házaspár esetét mutatja fel. ” Magyar Narancs

Fesztiválok: 2020 Magyar Mozgókép Szemle

Rendező: Pálinkás Norbert
Szerkesztő: Vogyerák Anikó, Horváth Kata, Zurbó Zsófia, Tóth Zsófia, Simon Ádám, Tóth Anna, Beszterczey Judit
Producer: Mentes Endre, Radnai Péter
Operatőr: Vizkelety Márton, Csepeli Eszter
Vágó: Pálfalvi Réka
Gyártásvezető: Jakus Tamás
Zeneszerző: Hegyi Dávid