Film

Tetemre hívás

2014, színes, magyar kisjátékfilm, 10 perc, PORT.huIMDb

Történet

A film a ballada modern kori feldolgozása, azaz a történetet egy az egyben megtartva ültettük át a szöveget a mai környezetbe.

Az eredeti szöveg teljes hosszában és változtatás nélkül hangzik el a filmben narrációként, azonban a film snittjei, a teljes képi világa a mai kor vizuális stílusához igazodik.

Ezzel a technikával sikerült ezt a mára már talán régiesnek ható szöveget átmenteni és tulajdonképpen lefordítani a XXI. századi fiatalok számára, megmutatva, hogy ez a majd másfél évszázados bűnügyi történet kiállta az idő próbáját és ma is ugyanannyira erős és hatásos, mint megjelenésekor volt.

Sajtó

“Én kifejezetten örülök neki, hogy például egy nyomozónak öltözött Anger Zsolt egy hosszú steadicamezésben találja meg Bárczi Benő hulláját, és benne a hegyes tőrt, és Csuja Imre is tök jó a megbomló elméjű idősebb Bárcziként. De ami még fontosabb az egészben: ahelyett, hogy valami poros, unalmas, értelmezhetetlen szövegként néznénk Arany Jánost, hirtelen a mai kor szemével látjuk” Index

“a Filmhéten pedig a Tetemre hívás című rövidfilmjét vetítik, amelyben az ismert Arany János-balladát ülteti át napjainkba. Az eredeti szöveg változatlanul hangzik el a filmben, amihez viszont modern képi világ társul.” origo

“Így kell hozzányúlni a költészethez, ez az igazi „Vers mindenkinek”. “… “A színészek csodálatosak, pedig alig szólalnak meg, és szinte mindegyiküknek csak egy jelenésnyi idő jut. Anger Zsolt is épp csak feltűnik mint kiégett rendőrfőnök, de legszívesebben rögtön újra néznénk a jeleneteit” origo

Egy vágó blogja

Ugyan az egyes jelenetek egy snittben lettek rögzítve, ám a vágáson ilyenkor is nagy a hangsúly. Talán még jobban kell időzíteni az egyes képi váltásokat, mint egy jól felsnittelt filmet, hogy az tényleg tovább vigye a nézőt, nem pedig megakassza. 

A film szakmában a pályakezdő években a szívességek, azaz hogy ingyen dolgozz egy-egy kisjáték filmen elfogadott dolog. Igazán jó érzés volt, hogy ezért a munkámért már kaptam fizetést, ami ezidáig nem történt meg.

Fesztivál

4. Friss Hús, 1. Magyar Filmhét

 

Stáblista

Rendező

Producer

Író

Forgatókönyvíró

Vágó

Zeneszerző

Hangmérnök

VFX

Szereplők

Nézd meg most!

Powered by Pálfalvi és Társa Kft. Szeretsz utazni? Egy vágó útinaplója