Tévé

Tabukról tabuk nélkül 1-2. Évad

2017-2019, 13 részes dokumentumfilm sorozat, 55 perc, PORT.hu, IMDb, Spektrum

2017. Első évad

A Tabukról tabuk nélkül olyan témákat választott, amelyekről nem akarunk tudni, pedig minden ott zajlik előttünk, olykor a saját családunkban, vagy közvetlen környezetünkben. A Spektrum olyan embereket keresett meg, akik vállalták, hogy titkaikról, nyomasztó múltjukról, szenvedélyükről őszintén, a kamerák előtt beszéljenek. A sorozatban összesen 40 történetet ismerünk meg, amelyek főszereplői valódi emberek, valódi beszélgetéseket hallunk, valódi környezetben. Kiderül, hogyan birkózott meg az illető a titkával, hogyan dolgozta fel a traumát, milyen kiutat, kapaszkodót talált. A műsor egyéves komoly munka után készült el. Házigazdája napjaink egyik legnépszerűbb színésze, a Magyar Filmkritikusok Díjával elismert Thuróczy Szabolcs.

2019. második évad

Új évaddal jelentkezik a Spektrum egyik legnépszerűbb, díjnyertes saját gyártású sorozata, a „Tabukról tabuk nélkül”. Mentális betegségek, fogyatékosság, meddőség. Ismét csupa tabu téma, amelyről nem merünk és lehet, hogy nem is akarunk beszélni, pedig talán magunk is érintettek vagyunk.
A sorozat készítői ezúttal is valódi sorsokat és embereket mutatnak be a közönségnek, akik őszintén beszélnek életük egy-egy olyan titkáról, amely több ezer embert érint minden országban, és minden korosztályban. A sorozat házigazdája most is napjaink egyik legnépszerűbb és legtöbbet foglalkoztatott színésze, Thuróczy Szabolcs. Amellett, hogy házigazda, a beszélgetések jelentős részét is ő készítette, ami talán a legnehezebb feladat. Úgy kellett beszélgetnie, hogy megnyíljanak előtte azok az emberek, akik a legféltettebb titkaikról, legbensőbb érzéseikről, eltemetett múltjukról eddig soha, senkinek nem beszéltek. Hiszen – ahogy Thuróczy fogalmaz – a „magyar társadalom sokszor hajlamos úgy kezelni bizonyos témákat, hogy amiről nem beszélünk, az nem is létezik.”
A hatrészes sorozat rendkívül különböző karaktereket, élményeket és érzéseket mutat be, így például a nézők megismerkedhetnek egy férfival, aki régen drogdílerként és verőemberként kereste a kenyerét, de mára felhagyott a bűnözéssel, és a fiatalok kedvenc bokszedzőjévé vált; egy börtönben ülő gyilkossal, akinek egy ismeretlen család levelei adnak nap mint nap reményt; vagy egy értelmi fogyatékos párral, akik gyermeket vállalhattak.

Sajtó

Vajon mit érez a hamvasztó kezelője, ha saját szülője testét tolja be a kemencébe?
“a Tabukról tabuk nélkül épp azért ígérkezik izgalmasnak, mert sikerült igazi emberek igazi történeteit – a hat részben összesen negyven történetet – mutatni meg a szereplők saját, mindennapi, számunkra viszont exkluzív közegében. Így aztán ülünk az ezeréves VHS-kazetták alatt egy tipikus ötven pluszos asszony nappalijában, de több mint száz fős swingerklubban és krematóriumban is. Mindezt szakértői beleokoskodás nélkül, az egyetlen összekötő figura Thuróczy Szabolcs alakja, aki a műsor házigazda-riportereként a bemutatott szereplőkkel – a drogfüggése miatt milliókat sikkasztó üzletembertől a swingerpáron, dominán, vidéki meleg páron, a haldokló betegen és családján keresztül a nagyszülei meggyilkolását végignéző férfiiig – találkozott, beszélgetett, aki maga is megtapasztalta a bemutatott témák sűrűjét a műsor készítése közben. “ 24HU

Igaz a történet, de annyira hihetetlen, hogy el sem tudod képzelni
“A Kicsi Kína után ismét saját gyártásű dokumentumfilm-sorozatot forgatott a Spektrum, ezúttal azokról a dolgokról, amikről nem szeretünk beszélni, Tabukról tabuk nélkül címmel. A hat részben egy-egy témát (szex, gyász, halál, függőség, atipikus családok, elhallgatott titkok) járnak körül, összesen ötven emberi történetet dolgoztak fel, valós szereplőkkel, valódi történetekről.” Index

Apám azt mondta, véresen ne jöjjek haza
“A Tabukról tabuk nélkül című dokumentumfilm-sorozat egy évad alatt az amerikai AMC portfóliójához tartozó Spektrum televízió egyik zászlóshajója lett.” podcast az Indexen

Annyi ideig forgatták, akár egy komolyabb játékfilmet
“A Spektrum egyik legnépszerűbb saját gyártású sorozatának új évadában is csupa olyan tabu témáról esik szó, amelyről sokan nem tudnak vagy nem akarnak beszélni, pedig talán maguk is érintettek.” Media1

A készítők rajta tartják az ujjukat a társadalom ütőerén
“Ez a kardiológiai figyelem például a megtért bűnöző és a neonáci múltjával szakító fiatalember, a kerekesszékes srác és az értelmi fogyatékkal élő édesanya, az aspergeres fiú és az anorexiás lány vagy a sterilizációra készülő nő és a lombikprogramot választó lelkész házaspár esetét mutatja fel. ” Magyar Narancs

2017 Egy vágó blogja

A sorozatot 2016 szeptemberében kezdtem el vágni és az elsõ epizódot (“Halál”) igazán megviselõ volt, mármint vágni. Közel két hónapig vágtuk a részt és novemberben került picture lock állapotba. De volt még pár érdekes epizód, mint például a swinger klub. Szerencsére ezeket már homeoffice vágtam, így megengedhettem magamnak, hogy borral oldjam a hangulatomat hozzá és nézzem végig a pikáns nyersanyagot.

2019 Egy vágó blogja

Mikor felkértek a Tabukról tabuk nélkül dokumentum filmsorozat 2. évadának vágására, nagyon boldog voltam. És hogy úgy adódott, hogy a frissen elkészült vágó stúdiómban zajlott maga a vágás, megerősített abban, hogy nem hiába küzdöttem 2018-ban, hogy elkészüljön.
A 2. évad vágása épp olyan gördülékenyen ment, mint az első. Ez persze csak úgy volt lehetséges, hogy még az első évadnál is erősebb, tűpontos képi világot alkotott meg Vizkelety Márton. A szerkesztők, a rendező kiemelkedő munkája is meglátszott az interjúkon, hogy megnyíltak a szereplők.
A határidők ugyan szűkösek voltak, talán ez volt a legnehezebb az egész projektben. No meg amikor az egyik szereplő annyi módosítást kért volna a leforgatott, megvágott anyagon, hogy a története sava-borsa, élet szaga eltűnt volna. Így az ő történetét úgy ahogy volt, kivágtuk és a többi szereplő részeit bővítettük, hogy meglegyen az adáshossz.
Az epizódokat a Spektrum TV munkatársainak is stúdiómban prezentáltuk. Házi muffin, halloweenkor bosziujjak is a választékba került, a sós rágcsák mellé.
Ha egy időre ki is merítette hazánk tabu témáit a sorozat, remélem lesz lehetőségem ezzel a szuper stábbal és ügyfelekkel együtt dolgozni. Igaz én minden projektet, amit elvállalok szertettel vágok, büszke vagyok rájuk, de az ilyen munkafolyamat és témák miatt ad nagy lendületet a további munkáimhoz ez a pár hónap gyümölcsöző alkotás.Mikor felkértek a Tabukról tabuk nélkül dokumentum filmsorozat 2. évadának vágására, nagyon boldog voltam. És hogy úgy adódott, hogy a frissen elkészült vágó stúdiómban zajlott maga a vágás, megerősített abban, hogy nem hiába küzdöttem 2018-ban, hogy elkészüljön.
A 2. évad vágása épp olyan gördülékenyen ment, mint az első. Ez persze csak úgy volt lehetséges, hogy még az első évadnál is erősebb, tűpontos képi világot alkotott meg Vizkelety Márton. A szerkesztők, a rendező kiemelkedő munkája is meglátszott az interjúkon, hogy megnyíltak a szereplők.
A határidők ugyan szűkösek voltak, talán ez volt a legnehezebb az egész projektben. No meg amikor az egyik szereplő annyi módosítást kért volna a leforgatott, megvágott anyagon, hogy a története sava-borsa, élet szaga eltűnt volna. Így az ő történetét úgy ahogy volt, kivágtuk és a többi szereplő részeit bővítettük, hogy meglegyen az adáshossz.
Az epizódokat a Spektrum TV munkatársainak is stúdiómban prezentáltuk. Házi muffin, halloweenkor bosziujjak is a választékba került, a sós rágcsák mellé.
Ha egy időre ki is merítette hazánk tabu témáit a sorozat, remélem lesz lehetőségem ezzel a szuper stábbal és ügyfelekkel együtt dolgozni. Igaz én minden projektet, amit elvállalok szertettel vágok, büszke vagyok rájuk, de az ilyen munkafolyamat és témák miatt ad nagy lendületet a további munkáimhoz ez a pár hónap gyümölcsöző alkotás.

Fesztivál díjak

“A Spektrum saját gyártású sorozata évek óta nem csupán regionális, de nemzetközi érdeklődésre is számot tart. Az olaszországi elismerést megelőzően a Tabukról tabuk nélkül fődíjas lett a Mexikói Nemzetközi Filmfesztiválon és a Jahorinai Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon is, de a legjobb dokumetumfilmek shortlistjére is felkerült Cannes-ban a Content Innovation Awards-on és a Swiss Mediterranean Filmfesztiválon is.” Spektrum

Stáblista

Házigazda

Rendező

Producer

Szerkesztő

Gyártásvezető

Operatőr

Vágó

Zeneszerző

Hangmérnök

Colorist

A második évad első epizódjának megtekintése

Powered by Pálfalvi és Társa Kft. Szeretsz utazni? Egy vágó útinaplója