Film

Szabadonczok

2016, Színes, magyar tévéfilm, 57 perc, port.huIMDb

Történet

1849 decemberében, a szabadságharc leverése után játszódik, amikor ezrek menekülnek a megtorlás elől, az erdőkben temetetlen holtestek hevernek.

Czuczor Gergelyről, a film főszereplőjéről kevesen tudják, hogy az első magyar értelmező szótár megalkotója volt, az 1848/49-es szabadságharc tevékeny részese, költő, dalszerző.

Ő is menekülésre kényszerült, a sümegi püspöki kastélyban bújtatja őt a helyi püspök, miközben ő folytatja a magyar szótár összeállítását, hogy ne őrüljön bele a forradalom tragédiájába, ahogy annyian.

Ugyancsak a város környékén bujdosik Vörösmarty Mihály is, akit halálos ítélet fenyeget, de már nem bírja tovább.

Egy rejtélyes fiatal lány menti meg, és viszi őt is a püspöki palotához, ahol ez a két költő találkozik. Nem egyszerű ez, mert addig nem kedveltél egymást. De most kénytelenek együtt lenni. Haynau emberei azonban a nyomukra akadnak, és nem marad más választásuk, mind vagy megpróbálni tovább bujkálni, vagy feladják magukat, és vállalják a sorsukat.

Ők a „szabadonczok”, ez a szó is a Czuczor-féle szótárból való, szabadságharcost jelent.

Sajtó

“A Sümegen forgatott film az 1849 utáni bujdosás időszakába visz vissza minket. Czuczor Gergelyt a püspök bújtatja egy föld alatti kápolnában, ahová hamarosan megérkezik Vörösmarty is. Itt zsörtölődnek és ábrándoznak a szabadságról, Czuczor a magyar nyelv nagyszótárán dolgozik, Vörösmarty az otthon rá váró hitvesére vágyakozik. A környéken szimatol egy császári tiszt, aki Török Ignác, az Aradon kivégzett vértanú lányát keresi. A nyomok a püspökségre vezetnek…
Czuczor Gergelyt Viczián Ottó színművész alakítja a tv-filmben. A játékfilm zenéjét Liszt Ferenctől kölcsönözte a rendező, Liszt Vörösmartyhoz és Czuczorhoz is írt zeneművet.” MMA

Egy vágó blogja

Pozsgai Zsolttal mindig nagyon szeretek együtt dolgozni, mert sokat tanulok tőle.

Inspiráló a profizmusa, ahogy kímeletlenül rövidíti a filmjeinek a jeleneteit – ezen általában más rendezők napokig, akár hetekig rágódnak és tíz féle módon vágatják ki és nézik meg újra és újra. De Zsolt drámaírói készségese nagyon jól jön az utómunka során, mivel ezeket a köröket kikerülve nagyon rövid vágás időt felhasználva dolgozunk.

Általában hagy engem egyedül dolgozni, aztán mikor  már nagyjából összeállt a film, akkor ülünk le közösen megnézni és ha valamit nem úgy vágtam, ahogy gondolta, akkor kijavítjuk.

A Szabadonczok volt a második tévéfilm amit vághattam, és nagyon megszerettem ezt a műfajt is.

Stáblista

író-Rendező

rendező munkatársa

operatőr

Hangmérnök

Gyártásvezető

Vágó

Hangkeverés

Zene

VFX, Colorist

szereplők

Nézd meg most!

Powered by Pálfalvi és Társa Kft. Szeretsz utazni? Egy vágó útinaplója