Film

Obscura

2011, kisjátékfilm, 13 perc, IMDb

Történet

Feri nyomozni kezd barátnője különös, visszatérő álmai után. A nyomok egy elhagyatott házba vezetnek.

Sajtó

“Már egy éve leállt a magyar filmgyártás az állami támogatás zárolása miatt, így a 250 ezer forint alatt alkotó amatőrfilmesek filmjeit versenyeztettük az Indexen. Felhívásunkra 40 amatőrfilm jelentkezett, amikből 22-et megszavaztattunk, és olvasóink Pandur Gergely Obscura című munkáját választották a legjobbnak.” index

Egy vágó blogja

Csak ezt az egy vizsgafilmet osztom meg a tanulmányi éveimből, és csakis azért, hogy ezzel is ösztönözzem az éppen vágni tanuló leendő kollégákat, hogy mindenki amatőrként kezdte a szakmát.

A stáb teljesen kezdő volt – a producert leszámítva, aki profi világósítót és technikát biztosított számunkra. Még a színészek is amatőrök voltak, nem is tanultak színészképzőben. Az operatőrünk fotózni tanult, filmet forgatni nem.

Mégis nagyon jó hangulatban telt a forgatás. Emlékszem az elhagyatott ház metsző hidegére, a leheletünk minden levegővételnél látszódott. Aggregátor biztosította az áramot, mindaddig foglalmam sem volt mi ez az eszköz. Ezt persze távolabb kellett vinni a forgatási helyszíntől, hogy ne hallatszódjon be a hangrögzítésbe. 

Szerencsére ezt a vizsgafilmet már digitálisan rögzítették – míg a legelső vizsgafilmet, amit vágtam “1/3” még DV kamerával rögzítettek.

Talán ez volt harmadik vizsgafilm amit vágtam. Az Aviddel még csak ismerkedtünk, hiszen munka közben tanulja a filmezést az ember. Pamacs megtanított ugyan az alap szoftverhasználatra és vágó elméletre. Mindezt csak úgy tudtam hasznosítani, hogy sokat gyakoroltam a vágást, az ingesttől (beírás) kezdve az exportálásig számos szoftver hibajelenség jelentkezhet. Aminek a megoldását csak több órás fórum átolvasás után lehetett megoldani.

Tív év után visszanézve ezt a vizsgafilmet, számos hibát látok benne, de a lényeg, hogy úgy telt el 11 perc, hogy észre sem vettem. Mai szemmel és tíz év tapasztalattal sem vágnám másképp.

Talán kicsivel kevesebb SFX-et (hangeffekt) és VFX-et (videó effekt) használnék, de mivelhogy thriller és tanultuk a szakmát, ezt is el tudom nézni. Szerencsére a zene elviszi, ami Grósz Artúr fantasztikus munkájának érdeme.

Stáblista

Rendező

Rendezőasszisztens

forgatókönyvíró

operatőr

Producer

Hangmérnök

Gyártásvezető

Vágó

Hangkeverés, sfx

Zeneszerző

VFX, Colorist

szereplők

Nézd meg most!

Powered by Pálfalvi és Társa Kft. Szeretsz utazni? Egy vágó útinaplója