Film

Magyar Golgota

2021, Színes, magyar film, 78 perc, IMDb

Történet

A film Török Ignác aradi vértanúnak állít emléket. A kivégzés előtti éjszaka története valós eseményekre épül, valós szereplőket sorakoztat fel, de Török Ignác volt szerelme és addig soha nem látott lánya látogatása az aradi várbörtönben, már az írói képzelet terméke.

Sajtó

“Az aradi vértanú, akit a szívroham sem mentett meg a kivégzéstől…

Az MTA könyvtárában végzett kutatómunka során feltűnt neki, hogy Török Ignác sorstársai mind írtak a börtönből a feleségüknek, családos emberek voltak, jellemzően egy tucat gyerek várta őket haza. Török életéből viszont kimaradt a családalapítás, látszólag csak a hadtudománynak élt. “Nálam egy szerelmi traumához vezethető vissza, hogy miért nem házasodott meg. Jó barátja volt Vörösmarty Mihály, aki egy helyen említést tesz Török szerelméről egy férjes asszony iránt.” Ezen a szálon elindulva pótolta ki a főhős magánéletének homályos foltjait.” filmhu

“Száz nemzetközi díjat söpört be a Magyar Golgota

Olyan jelentős díjakat is elhoztak, mint a Los Angeles Független Film Fesztivál, melyet minden évben az Oscar után rendeznek a függetleneknek. Vagy a keleti fesztiválok „Oscarja”, az indiai Arany Róka-díj. De nyert a film Nepálban, Argentínában, Kamerunban, Ausztráliában. Európa több városában, pár napja az Arany Zsiráf-díjat hozta el Nizzából. És a sorozatnak nincs vége, hiszen több világfesztivál döntőjébe is bekerült a film, amelyeknél a közeljövőben lesz döntés.” – Magyar Filmakadémia

A Magyar Golgota már a Filmion is megnézhető.

Egy vágó blogja

Utoljára 2018-ban volt lehetőségem Zsolttal együtt dolgozni filmen (Megszállottak), pont ebben a téli időszakban. Mindig öröm a közös alkotói munka egy ilyen tapasztalt rendezővel, hiszen kivételesen jól vezeti a színészeket, imádom nézni a nyersanyagot. Eljutottam abba a korba, hogy már én is sírok, ha mást látok elérzékenyülni, legyen az akár egy vágatlan, forgatott nyersanyag.

Érzelmes pillanatokból nem lesz hiány, amit Lux Ádám és Szabó Máté pazar előadása biztosít. 

Mint minden közös tévéfilmünk vágása során, ez alkalommal is hagyott kibontakozni Zsolt a vágás terén. Olvastam az eredeti forgatókönyvet, és pár dolog megtetszett benne, amit sajnos a költségvetés miatt ki kellett hagyni. Ám én megpróbáltam ezek hangulatát, mondanivalóját mégis vissza csempészni a leforgatott nyersanyagból. Voltak olyan jelenetek, amit kifejezetten máshogy vágtam, más színészi játékkal, mint azt a scriptben Zsolt jelezte. Ez a fajta szabadság egyfajta bizalom kérdése is, de végülis jót tett a filmnek, mert a vágóasztalon már más értelmet nyertek ezek a jelenetek.

2021-ben egy augusztusi hétfő reggel nagy meglepetés és öröm fogadott, mikor is elolvastam a leveleimet.

A Magyar Golgota (Darking Way) című filmért kaptam vágói elismerést a Miami “ONLY THE BEST FILM AWARDS” Filmfesztiválon.

Ugyan a film már számos nemzetközi filmfesztiválon különböző kategóriájban megannyi díjat söpört be, ezidáig ez az első alkalom, hogy kifejezetten én kaptam a díjat, mégpedig a vágás révén.

Stáblista

Író és Rendező

Producer

Junior Producer

Jelmeztervező

Látványtervező

Operatőr

Vágó

Hangutómunka

Zeneszerző

Színészek

Powered by Pálfalvi és Társa Kft. Szeretsz utazni? Egy vágó útinaplója