Web

Kicsoda ön?

2019-2021, ismeretterjesztő websorozat, 10-15 perc, NFI

Történet

Ismeretterjesztő websorozat a magyar filmszakma kiemelkedő tagjairól – Filmarchívum.

Publikált epizódok listája, amiket én vágtam:

Kicsoda ön, Macskássy Gyula? (2021)
Kicsoda ön, Makk Károly? (2020)
Kicsoda ön, Karády Katalin? (2020)
Jankovics Marcell interjú (2020)
Kicsoda ön, Bujtor István? (2020)
Kicsoda ön, Sir Alexander Korda? (2019)

Sajtó

“2019-ben átfogó filmtörténeti ismeretterjesztő sorozat készítésében kezdtünk a Filmarchívum filmtörténész kutató munkatársaival. A Kicsoda ön? sorozat a széles közönség számára ismerteti a magyar filmművészet emblematikus színészeit, filmrendezőit, producereit és egyéb szakembereit. A narrációval készülő felvételekbe interjúrészek kerülnek, amelyeknek minőségéért fiatal operatőrök felelnek.” NFI

Egy vágó blogja

Mindig nagy öröm a Filmarchívummal közösen dolgozni egy projekten. Felidézem a filmtörténeti órákat az egyetemről, illetve vannak ennek a sorozat vágása során számos olyan információt tudok meg a főszereplőkről, amit nem tanultam meg az iskolapadban.

A kisfilmek nyelvezete nem filmes emberek számára is érthető, és izgalmas vizuális módon mutatjuuk be a magyar filmtörténet nagy alakjait, hála Kerékgyártó Yvonne kortárs szemléletmódjának.

Mielőtt elkezdődne az utómunka, mindig komoly kutató munka előzi meg, hogy valóban hiteles adatokat és tényeket tartalmazzon. Több filmtörténész és egyetemi docens közreműködésével szoktak készülni ezek a kisfilmek.

Van hogy interjúk is színesítik a narrációt, de ez epizódról epizódra változó.

Hogy ne legyen tömény információáradat, az egyes témák között filmrészletekre szoktunk kiállni, hogy ezzel tegyük befogadhatóbbá az epizódot.

A történet mesélést segíti az, hogy a Kerékgyártó Yvonne a legfrissebb trendeknek megfelelően rendezi a kisfilmeket. Kortárs vágó technikát szeret alkalmazni, amire én is vevő vagyok. Ráadásul Weisz Barnabás által igazán izgalmas animációval vannak tarkítva a filmrészletek.

Sokszor még a Filmarchívum újra be digitalizálja a felhasznált filmrészleteket, hogy azok valóban HD minőségűek legyenek. A Filmio indulása óta, néhány Kicsoda ön? epizód el is érhető az online filmtár kínálatából.

Ami nehézség szokott okozni, az az  adáshossz.

Mivel online felületen nem szeretnek sokáig nézni egy videót a nézők, így próbáljuk minél rövidebbre venni az epizódokat. Ez komoly fejtörést szokott okozni, hiszen tényleg rengeteg izgalmas információt tudhatunk meg az aktuális epizód főszereplőjéről.

Stáblista

Kicsoda ön, Makk Károly?

Rendező

SZERKESZTŐ

producer

Narrációs szöveg

narrátor

Vágó

Animáció

Hangkeverés

Nézd meg most a websorozat általam vágott epizódjait!

Powered by Pálfalvi és Társa Kft. Ha kíváncsi vagy az utazásaimra, olvass bele az Egy vágó útinaplója blogomba!