Film

el

2013,  kisjátékfilm, 11 perc, IMDb

Történet

Az Alföldön forgatott diplomafilm képein magányos, felnőtt tekintetű gyerekek búcsúznak lakhelyüktől, egy ismeretlen országtól.

Bőröndöt, hangszert, kalitkát visznek magukkal. Elmennek. Vagy valamitől, valami felé menekülnek? Mi van a tekintetükben? Vajon meddig kell még cipelnünk – valamennyiünknek – ezeket a nehéz táskákat? Hol köthetünk ki végül?

Ezekre a kérdésekre nekünk, a nézőknek kell válaszolnunk, miközben ezt a szótlan filmet nézzük. Sokan indulnak el a tanulás, vagy egy jobb élet reményében.

Sajtó

“Újabb magyar film a Berlinálén” index

“Fekete-fehér gyerekek vándorolnak a vásznon a könnyesen borongós messzeségbe, a szívünk is majd’ megszakad értük. A Berlinale zsűrije is kénytelen lesz könnyfátyolon át ítélkezni Ferge Roland El című rövidfilmje kapcsán arról, hogy lehet-e filmet készíteni anélkül, hogy az alkotó bármit is elmondana vele?” origo

A még csak 22 éves Ferge Rolandot ez a megtiszteltetés érte, El című kisfilmjét beválogatták a fesztivál fiatal filmesek bemutatására koncentráló Generation KPlus szekciójába. „Tarrbélás” hangulatú kisfilmje témája az otthonról való elvágyódás. Filmtekercs

Ferge Roland El című kisfilmje a legnagyobb magyar berlini sikert érte el azzal, hogy különdíjban részesült. Magyar Nemzet

Egy vágó blogja

Azért van az iskolapad, hogy a hibákat amiket el kell követnünk, elkövessük.

A filmgyártást a kezdetektől gyakorlatban oktatják. Munka közben tanul meg vágni az ember, és a rendezővel kommunikálni. Azért írom le most ennek a filmnek a vágását, hátha egy pályakezdő vágó tanulhat belőle, és nem követi el azt a hibát, amit akkor én igen. És mivel én azt vallom, hogy a hibáinkat ismerjük be és vállaljuk fel.

Úgy jelentkeztem az egyetemre, hogy akkor már tudtam aviden vágni, volt némi érzékem és gyakorlatom a vágásban hála Pamacsnak, aki a Werk Filmakadémián tanított meg a vágás alapjaira. Az el diplomafilm vágására is ezért kértek fel, hiszen több tapasztalatom volt a többieknél. Ám akkoriban, a makacson lelkes húszas éveim elején még nem tudtam jól kommunikálni és kompromisszumokat kötni.

Túlságosan határozott és önfejű voltam a vágás során, és mivel az istenért sem akartam úgy vágni a filmet, ahogy azt a vágó tanárunk elvárta, a rendező bizony lecserélt.

Ez volt az első ilyen pofon a szakmától, ám sajnos nem az utolsó.

Sok évnek kellett eltelnie ahhoz, mire oda jutottam, hogy egy féle vágat létezik (nincs rendezői vágat, vágói vágat, produceri vágat), ami nem mindig úgy van vágva, ahogy azt a vágó akarja, hiszem a film egy közös munka gyümölcse és bizony tudni kell elengedni.

Mondanám, hogy visszagondolva sajnálom, hogy ennyire konok voltam, hiszen ezek után még a vágó tanárunk kipécézett magának. De hiszem azt, hogy ennek így kellett lennie, és inkább az iskolapadban történjen ilyen, mint a való életben. Azt inkább sajnálom, hogy a büszkeségem nem engedte, hogy gratuláljak a rendező sikerének és vágónak, aki átvette tőlem a projektet.

Fesztivál

64. Berlin International Film Festival – Generation

21. European Film Festival Palić

38. Open-Air Filmfest Weiterstadt

17th Olympia International Film Festival for Children and Young People

Stáblista

író-Rendező

producer

operatőr

Vágó

Zene

szereplők

Nézd meg most!

Powered by Pálfalvi és Társa Kft. Szeretsz utazni? Egy vágó útinaplója