szept
blog

Nagylátószög – 120 éves a magyar film 

Filmes szakemberként nem hagyhatom szó nélkül ezt a Budapesten látható időszaki magyar filmtörténeti kiállítást. Egy hónapja már én is ellátogattam ide, hiszen nem lehet elégszer feleleveníteni a filmtörténet korai időszakában készült alkotásokat.

Miként újul meg időről időre a filmművészet nyelvezete, hogy aztán akár visszatérjen az alapokhoz? Ez a kiállítás jól mutatja be a magyar filmes korszakokat, nem filmesek számára is érthető, szerethető módon.

Rengeteg restaurált archív felvétel is látható a szöveges részeket kiegészítve. Megtekinthető számos filmfesztivál eredeti díja, többek között az Oscardíj is. Számos filmes kelléket, kamerát és vetítőgépet is közelebbről tanulmányozhatunk a kiállításon.

Érdemes kényelmes cipőt felvenni, mivel a tárlat igen bőséges és ha mindent szeretnénk elolvasni, megnézni 3-4 órás időtartammal célszerű számolni.

De ha csak végig futná az ember a kiállítást, arra is kell bő 1,5 óra.

A kiállítás 2021. július 23. – 2021. november 14. között látogatható a Ludwig múzeumban, a jegyár 2.000 Ft.

Kurátorok: Balogh Gyöngyi †, Barkóczi Janka, Boronyák Rita, Czirják Pál, Erdős Emese, Fazekas Eszter, Hussein Evin, Kurutz Márton, Löwensohn Enikő, Orosz Anna Ida, Ráduly György, Takács Rita, Torma Galina, Varga János – a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum munkatársai.

Látványterv: É.Kiss Piroska

Grafikai dizájn: Szmolka Zoltán

“A Nagylátószög – 120 éves a magyar film című időszaki tárlat az aranykort, gyönyörű filmeket, hazai és innen elszármazott alkotókat, vagyis a magyar moziverzumot prezentálja. A közeljövő terve, hogy állandó kiállítás létesüljön a magyar mozgóképről mozipalotával, nemzetközi filmversennyel, közép-európai filmvásárral – mondta a megnyitón Káel Csaba mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet igazgatóságának elnöke.” Kultúra.hu

“Akit érdekel a magyar filmművészet, az általában megelégszik annyival, hogy sok filmet ismer. Látta a klasszikusokat, a legfontosabb mozikat, a saját korából pedig naprakész. A Nagylátószög című Ludwig-kiállítás persze ennél jóval többet mutat, ezért is érdemes mindenkinek megnéznie, akit kicsit is érdekel a magyar film múltja, jelene és jövője – bár utóbbiról egyáltalán nem esik szó, nem is célja a kiállításnak. Inkább azt mondanánk, hogy minden olyan dolog szóba kerül, aminek egy kicsit is köze van ahhoz, ami film, magyar film.”  We Love Budapest

Related Posts

Archívum

Powered by Pálfalvi és Társa Kft. Szeretsz utazni? Egy vágó útinaplója