júl
filmgyártás, vágó tippek

Röviden: a filmes műfajok vágása között nincs különbség. Attól függ hogyan vágunk egyes jeleneteket, hogy ezek mit jelentenek. Minden filmben vannak drámai részek, kicsit pörgősebb akciósabb is lehet, vagy humorosabb jelenetek is. Egy drámai jelenetet inkább szokás lassabbra vágni, hogy a néző együttérezzen a szereplővel.

Minden egyes filmnek megvan a saját filmnyelve.

Azaz egy szabályrendszer ami szerint működik. Ezeket alátámasztják képileg, hangilag is. Egyes beállítások (opreatőri munka) jelenthetnek bizonyos dolgokat, a különböző világítási technikák is kifejezhetnek egy fajta szabályrendszert. Ezt a fajta szabályrendszert szokták megsegíteni a díszlettel, kellékekkel, ruhával, sminnkkel, hajjal, vágással, hangkeveréssel, fényeléssel, zenével igazából mindennel. Már ha egy “művész” filmről beszélünk, ahol tényleg minden mozzanat át van gondolva.

Ezeket a Hollywoodi blockbuster filmek ma már többnyire elhanyagolják. A szabályrendszereket a forgatókönyv írása során alkotják meg, és csak részben segítik meg ezeket a szabályrendszereket a film megalkotása közben.

A karakteres  vágásbeli különbségek inkább a tévés műfajokra jellemezőek. Máshogy kell vágni egy magazinműsort, mint egy hiradót, vagy reality, vagy főzőműsort stb. 

Ha tetszett a videóm, kövess a közösségi médián!

Related Posts

Archívum

Powered by Pálfalvi és Társa Kft. Szeretsz utazni? Egy vágó útinaplója