Megszállottak

Megszállottak

2018, Színes, magyar tévéfilm, 70 perc, IMDb

A “Megszállottak / Kálvin és Loyolai Ignác” című film a reformáció emlékéve alkalmából készült Kálvin és Loyolai Ignác hitvitáját bemutató tévéfilm. Ennyit a tömör összefoglalóról. Kicsit bővebben a Pécsi Újságból idéznék, ahol a rendező, Pozsgai Zsolt írta körül, miről is szól ez a film. Elöljáróban még annyit fűznék hozzá, hogy ez nem egy tipikus kosztümös film. Megpróbáltuk a ma divatos vágói elemekkel ötvözni a klasszikusan tévéfilmes plánozást és történet mesélést.

“A “Megszállottak” egy olyan találkozás története, mely a reformáció hajnalán legendás volt – mondta a film történetéről szólva a rendező, Pozsgai Zsolt. – Kálvin és egy “ismeretlen római katolikus pap” hetekig tartó hitvitája megfordította Svájc sorsát a történelemben. Az ismeretlen papot a filmben azonosítottam Loyolai Ignáccal, aki később az egyházon belül a jezsuita rend megalapítója volt, és aki ekkor valóban azon a környéken tartott zarándokútra a Szentföldre. Mindketten meg akarták reformálni a kor vallását. Kálvin kívülről, új egyházat teremtve, Loyolai Ignác pedig belülről. Mindketten egyetértettek abban, hogy az akkori időben a római egyház tökéletesen lezüllött, a pápák és püspökök szemérmetlenül gazdagodtak és bujálkodtak, bűnbánó cédulák árusítása, sosem volt szentek ereklyéi, és mind-mind soha nem látott mélypontra züllesztették a római egyházat. Ez ellen kel fel a két főszereplő, ki-ki a maga eszközeivel. Pont olyan volt, mint a mai korban, amikor azt kérdezzük, gyökeres átalakítás kell egy társadalmi rendszerben, vagy belülről kell megreformálni azt.” Pécsi Újság

A film számos filmfesztiválon részt vett és nemzetközi díjakat nyert el. Erről bővebben itt olvashattok.

Blog
Az előkészítésről már írtam egy blog bejegyzést, erről itt olvashattok.
Ami még érdekes kulissza titok, hogy a filmben több helyre is a rendkívül kreatív hangmérnökünk, Fejér Mihály írt zenét – első tévéfilmes zeneszerzői munkája volt ez, és szerintem remekül helyt állt. Emellett kiemelkedő tehetségével kápráztatott el minket azzal, hogy számos utószinkronra ítélt jelenetet mentett meg számunkra, vagy éppen zörejezett újra, ha nem volt hasznos a helyszínen rögzített hang.
A Magyar Krónika újság októberi számában mesélt Zsolt a film élettörténetéről az írástól a vágáson át addig, hogy nagyjátékfilm kategóriában nevezi a további filmfesztiválokra a Megszállottakat. A teljes cikk elolvasható az alábbi linken!
A filmhez francia és angol felirat is készült a külföldi bemutatók és filmfesztiválok miatt. A Duna tv már egyszer levetítette, illetve számos más csatorna elkérte a sugárzási jogot, így még a határon túli magyarokhoz is eljutott a film. Egyelőre nem lehet online megnézni, de idővel biztosan elérhetővé teszi ezt a rendező, hiszen több műve is elérhető a youtube csatornáján.
A stáb és közeli barátok részére a Duna Palotában tartott bemutató 2018. március 26.-án volt. Itt találkozhattam Zsolt összeszokott stábjával és a kiváló színész gárdával. Természetesen édesanyám nem hagyhatta ki, hogy  mindezt dokumentálja. A ti édesanyátok is ilyen, ugye…?

Filmfesztivál díjak
2018. Jesus Cine Fest – BEST FOREING NARRATIVE FEATURE FILM
II. Hét Domb Filmfesztivál – Emlékőrző díj
Kolkata International Film Festival – BEST NARRATIVE FEATURE FILM
Monaco International Film Festival – Angel Peace Award
Switzerland International Film Festival – Best Drama Film
L’Age d’Or International Arthouse Film Festival – CRITICS CHOICE AWARDS
Five Continent International Filmfestival – Best Costume Design
Five Continent International Filmfestival – Best Lighting
Five Continent International Filmfestival – Special Award Mention Production Design Film

Író-rendező: Pozsgai Zsolt
Gyártásvezető: Mercel Attila
Operatőr: Kovács Claudia
Látvány: Húros Annamária
Hangutómunka: Fejér Mihály
Colorist: Szitár-Csanádi György
Vágó: Pálfalvi Réka
Főbb szerepekben: Szabó Máté, Lux Ádám, Quintus Konrád, Fésűs Nelly, Árpa Attila, Nagy Nati, Koncz Gábor, Orosz Csenge, Janik László

Az előzetes megtekinthető a Vimeo-n.