márc
filmgyártás, premiere pro tutorial, vágó tippek

Ha elkészült egy videó, legyen szó sorozatról, filmről vagy éppen egy webes videóról, azt számtalan módon ki lehet küldeni az ügyfélnek, tévének. A végső formátumot mindig a szerződés határozza meg, nincs kifejezetten egy féle verzió, minden tévének picit más beállításokkal kell leadni a sorozatokat, reklámokat.

Saját tapasztalatom alapján, ezek a leggyakrabban használt formátumok:

ProRes – Format: QuickTime – Codec: Apple ProRes 422 

Ez egy nagyon jó minőségű exportált file. A gyengébb asztali számítógépek nem tudják lejátszani. Tv filmeket, esetleg tv sorozatokat szoktam így leadni. 

MXF – Format: MXF OP1a – Preset: XDCAM HD 50 PAL 25p – Video Codec: XDCAM HD 50 PAL (4:2:2) – Field Order: lehet progressive vagy upper first (ezt a szerződés határozza meg)

Ezeket általában tv csatornáknak használják, nem olyan jó a minősége, mint egy ProRes videónak. Tv sorozatokat, reklámokat szokta így leadni. Amitől különleges ez a formátum, hogy képes 2-nél több hangsávot kezelni. Ha olyan sorozatot vágok, amit aztán más nyelvre szinkronizálni, akkor azt 6-8 vagy több hangsávval kell leadni. Külön hangsávon van csak a narráció, interjú, zörejek, zenék stb.

H.264 – Format: H.264 – Preset: YouTube 1080p Full HD – Target Bitrate: 16 (minél nagyobb annál jobb minőségű lesz a videó)

Szinte mindent H264-ben exportálok ha megtekintésre küldöm. A target bitrate nem feltétlenül szokott 16 lenni, de 8 Mbps alá nem szoktam menni, mert az már nagyon roncsolja a minőséget. Film, sorozat vágás során ebben a formátumban szoktam küldeni rendezőnek megtekintést. Továbbá  az összes webes felületre szánt videót ilyen h264 Youtube presettel szoktam leadni. Ha kezdő vagy hobbi vágó vagy, én ezt a formátumot ajánlom, ha bármit is exportálnál.

DCP (Digital cinema package)

Ez egy speciális filmes formátum, amely alkalmas a moziban való vetítésre. Ezzel a formátummal tulajdonképpen vissza lehet adni egy 35 mm-es film élményét. A formátum több gigabájtos MXF fileokból (material exchange format) és index fileokból áll. Otthoni körülmények között nem tudsz DCP kópiát gyártani. DCP-t kifejezetten DCP laborban tudnak előállítani. 

Hogyan is készítheted el ezeket az exportokat (a DCP kivételével) premiere proban? Nézd meg az alábbi videót.

@epresipalfalvireka Válasz @ok részére / A kész filmeket, sorozatokat jellemzően így szoktam leadni: mxf vagy prores 🎬 moziba DCP kópia 🔥 webre h264 #vágó #vágás #edit #editor #tippek #premierepro #premiereprotutorial #mxf #prores #appleprores #dcp #h264 #videoformat #codec #tippek #film #export ♬ Pop Beat (long version) – chill club deep tropical house – SFRecords
Ha tetszett a videóm, kövess a közösségi médián!

Related Posts

Archívum

Powered by Pálfalvi és Társa Kft. Szeretsz utazni? Egy vágó útinaplója