ápr
blog, film, news

Az aradi vértanú, akit a szívroham sem mentett meg a kivégzéstől

“Hamarosan elkészül Pozsgai Zsolt filmje, amely Török Ignác aradi vértanúnak állít emléket.

A Magyar Golgota a fordulatokkal teli éjszakáról szól, amely elvezetett ahhoz, hogy a Haynau által halálra ítélt honvédtábornokot közvetlenül az akasztás előtt érje el a végzet. Az Aradi Kamaraszínházzal együttműködésben forgatott tévéfilmről a rendező osztott meg velünk újabb részleteket. (…)

A filmváltozat az NFI színházak és filmesek együttműködését ösztönző pályázatának keretében kapott támogatást, a Balázs Béla-díjas rendező-forgatókönyvíró saját darabját adaptálta.

A hatfős kamaradráma új helyszínekkel, nappali jelenetekkel, és visszaemlékezésekkel bővült játékfilmmé. A filmet idén februárban, mindössze hat nap alatt vették fel. Pozsgai elmondta, hogy a tempó egyáltalán nem volt szokatlan számára, korábban már előfordult, hogy még ennél is rövidebb idő alatt készített színházi adaptációt a tévé számára. A mostani munkában a stáb nagy energiája, a korszerű technika és az ideális helyszín is segítette. (…)

Pozsgai kiemelte, hogy előző játékfilmjeihez hasonlóan itt is törekedett arra, hogy minél fiatalabb alkotótársakkal dolgozzon.

“Szeretem fiatalokkal körülvenni magam, mert nem feltétlenül olyan technikával dolgoznak, amivel az én korosztályom. Jól esik rácsodálkozni arra, hogyan érvényesül a tehetségük. Kovács Claudia operatőrrel ez már a harmadik közös filmünk, nagyon szeretem a látásmódját, de ugyanez igaz Pálfalvi Réka vágóra is.” (…)

A Magyar Golgota a Mythberg Films gyártásában, az Aradi Kamaraszínház Egyesület együttműködésével és a Nemzeti Filmintézet támogatásával készül, producere Berger József és Óvári Eszter.

A film a rendező szerint az utómunka legvégén jár, és hamarosan elindul a fesztiváloztatása. A díszbemutatóját október 5-re tervezik Aradon, és várhatóan ősszel láthatjuk majd a közmédia egyik csatornáján.”

A teljes cikkért látogass el a filmhu weboldalára!

Related Posts

Archívum

Powered by Pálfalvi és Társa Kft. Szeretsz utazni? Egy vágó útinaplója