aug
vágó tippek

A tévés és webes felületre szánt mozgóképanyagokat az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem minden esetben fényelő fényeli (color grade,  color correction). Én nagyon sajnálom, hogy ezt ki szokták spórolni a gyártási költségvetésből, mert teljesen máshogy látja a színeket, mélységeket egy vágó, mint egy fényelő, hiszen egy teljesen másik szakterületről van szó. Nem is szólva a szoftverek hatékonysáságról, mert míg én a vágó szoftverben fényelek, addig a fényelő a professzionálisan csak fényelésre optimalizált szoftvert használja, ahol sokkal több lehetőség van a beállításokra. A sajátos látásmódról már nem is beszélek.

Mielőtt nekiállsz fényelni, be kell állítanod a monitorokat, vagy tévét amin dolgozol,  hogy színhelyesek legyenek. Joggal gondolhatod, hogy a néző biztos nem állítja be, viszont ha Te ezeket beállítod, akkor egy olyan jó középértéket kapsz, ami kiindulásnak jó. Nem fog nagyon bebukni (túl sötét), nem fog kiégni (túl fényes) a végső videó más kijelzőn sem. Ehhez ezeket az ábrákat szoktam használni.

Ezen az első képen a fényerőt, feketét és a kontraszot állítjuk. A lényeg hogy a 0-5 és 95-100 alatt lássuk a pöttyöket és középen a kockát.

A második és harmadik ábrán az RGB színeket és szaturációt állítjuk. Ezen a képen minden egyes kockának más színe kell legyen.

A második és harmadik ábrán az RGB színeket és szaturációt állítjuk. Ezen a képen az összes színén jól kell látnunk a „YES” feliratot.

Ha elvégeztük ezeket a beállításokat, akkor újra leellenőrizzük az összes képet, hogy minden referenciapontot jól látunk-e rajta, és ha igen, készen is vagyunk. Jöhet a fényelés! 

A stock oldalakról be lehet szerezni félkész preseteket is. Ezekre “LUTs” vagy “lumetri” szavakkal kereshetsz rá. Viszont azért ezeket is érdemes snittenként végig nézni, hiszen az egyes felvételek között lehet eltérés, amit ilyen lut-ok használatakor is érdemes korrigálni!

@epresipalfalvireka Vágóként fényelni nagy kihívás! 🔥Próbáltam egyszerűen fogalmazni, hiszen a videóimat nem (csak) vágóknak készítem🎬 #vágó #vágás #fényelés #premierepro #tippek #tartalomgyarto #edit #editor #grade #colorcorrection #lut #lumetricolor #színek #forgatás ♬ eredeti hang – Epresi-Pálfalvi Réka
Ha tetszett a videóm, kövess a közösségi médián!

Related Posts

Archívum

Powered by Pálfalvi és Társa Kft. Szeretsz utazni? Egy vágó útinaplója