BP underground

FILM_bpuhcpunk_cover

2017, Dokumentum film, 52 perc, IMDb

Saját finanszírozású dokumentumfilmet készített a Koltay Anna – Turán Eszter rendezőpáros BP Underground címmel. A film egy tervezett sorozat első darabja, amely a kilencvenes években virágzó underground szubkultúrákkal foglalkozik, kezdve a gyökerektől, eljutva napjainkig. A rendezők miatt adta magát a sorozat első részének tematikája, mivel mindketten kötődnek valamilyen formában a punk/hardcore közeghez. Turán Eszter a Moviebar Productions filmgyártó cég alapítója és producere, Koltay Anna pedig az M5 csatorna kulturális szerkesztője és műsorvezetője.

A sorozat hivatalos oldala: http://bpunderground.com/

Blog
Forró nyári napon kért meg rá Zoulu, hogy vegyem át tőle a BP Underground Hardcore/Punk dokumentum film vágását, amit ő szerelemből vállalt el, ám ideje már nem maradt rá. Nagy rajongója ennek a szubkultúrának. Én, mint Britney Spears, Shakira és társain felnőtt kilencvenes gyermek igazán nem voltam képben ezekkel a zenekarokkal, szcénával, kultúrával és teljesen más elképzeléseim voltak, hogy mit jelent a punk, mint amit valójában rejt. Egy igazán összetartó közeget ismerhettem meg, akik éppúgy nem voltak megértve tinikként, mint én se a gimiben – bár én írásba fojtottam a kirekesztettségem, később vágásba és gamerkedésbe. Lenyűgözve hatott rám, hogy milyen ereje van a hardcorenak és punknak. Igazán izgalmas volt ezt a filmet összevágni és ezzel is tágítani az érdeklődési köröm.

bp_undergound_1   bp_underground2

Sajtó
A BP underground betekintést ad egy világba, ahol még hittek az emberek abban, hogy a rendszerváltás valóban változást fog hozni, és hogy miként csapódott le dohos pinceklubokban, és koncerttermekben, amikor a fiatalok első generációja ráébredt, hogy az ő életét is a kilátástalanság határozza meg hosszú távon. Index

Fontos helyszínek, koncertfelvételek és kultikus zenekarok mellett sok zenész is megszólal a filmben, érdekes betekintést engedve ezáltal az akkor virágzó színtérre. nuskull

Több tévéinterjú és cikk után a Rockmaraton fesztiválon külön színpad viselte a BP Underground nevet a vetítésen és tematikus beszélgetésen túl. Shock!

(Hardcore/Punk 1. epizód)
Rendező: Koltay Anna, Turán Eszter
Gyártásvezető: Rozgonyi Berta
Operatőr: Bálint Dániel
Vágó: Pálfalvi Réka
Colorist: Nagy Eszter, Bognár Szandra

Vimeon megtekinthető a trailer: https://vimeo.com/ondemand/bpunderground