Bio

Kezdetek ’04-09

Kis túlzással, de gyerekkorom óta érdekel a vágás. Nem, nem kifejezetten a filmek iránti rajongás. A szerelem akkor kezdődött, mikor a kétezres évek elején bejött Magyarországra az anime és a manga. Nagy rajongója voltam a műfajnak, olyannyira, hogy zenére csináltam a különböző anime sorozatokból montázsokat. Felsõ gimnazistaként emellett érdekelni kezdett az írás is. Novellákat kezdtem el írni, és ez vezetett ahhoz, hogy érettségi után a Werk Film Akadémián kezdjem el a filmes tanulmányaimat.

A filmes alapok  ’09-13

Eleinte a forgatókönyv írás érdekelt, de a teljesen más nyelvezete miatt, újra fellángolt a tűz a vágás iránt, és így második évben, mikor ténylegesen szakot kellett választani, a vágás mellett döntöttem. Mély benyomást tett rám első vágó tanárom Pamacs – Hargittai László, akire a mai napig felnézek a szakmai alázata, oktatási módszere, és munkássága miatt. E közben a Post Edisonban gyakornokként kezdtem azt tanulni, hogy zajlik az élet egy utómunka stúdióban, és itt ismertem meg Zoulut is – Várfoki Zoltán. Tőle tanultam mindazt, amit az iskolában nem tanítottak meg, és máig mentorként tekintek rá.

Miután elvégeztem a Werket, megpróbálkoztam a Színház és Filmművészeti Egyetemmel, de a felvételin elkaszáltak. Így kerültem a METU-ra, ahol mozgóképkultúra és médiaismeret szakra vettek fel. A főiskola mellett vágtam részben vizsgafilmeket, is és részben olyan kisjáték filmeket, amikkel a Werkes kapcsolataimon keresztül kerestek meg. A szakdolgozatomat a sit-com műfajból írtam – Mitől sitcom egy vígjáték? – , amit tanulmányoztam, és megpróbáltam megvalósÍtani a tanultakat a saját diploma filmemben, amit én rendeztem és vágtam, és részben én is írtam.

Ami a vágást illeti ’13-18

2013-ban Zoulu megkeresett, hogy  a főiskola mellett dolgozzak neki, a frissen alapított Studiolamb-ben. Az iskola mellett szabadúszóként, de diplomázás után teljes munkaidőben egészen 2017 tavaszáig volt a Studiolamb csapatának része. Itt megtanultam alap szinten a Photoshopot és az After Effects-et használni. Napi szinten eleinte az AVID-en, majd a Premieren vágtam – utóbbit máig jobban preferálom.
2017 év közepén elváltak útjaink a Studio Lambbel és a 4Cut projektjeibe segítettem be. Fantasztikus élmény volt olyan csapat részese lenni, ahol még tanulóként gyakorlati óráim voltak, és az egykori tanáraimmal, évfolyam társaimmal dolgozhattam együtt.
2018 év elején elhatároztam, hogy önállóbb leszek, megtetszett a freelance életmód. Az üresen álló lakásunkat egy vágóstúdiónak kezdtük el felújítani.

Saját stúdió, avagy igazi freelance ’19

2019 februárjában, jó fél éves késéssel megnyitott a saját vágó stúdióm a belvárosban. Hangulatos, loft stílusban lett berendezve. Egy Samsung UHD 4K QLED televízióba, és egy bivaly erős laptopba is beruháztunk, hogy a lehető leggyorsabban menjen a munka. 2019 második felében a stúdiómban az első nagyobb szabású sorozat vágása is megtörtént, más utómunka stúdiók részvétele nélkül.

Induljon a huszas évek ’20

Mivel egyre több a 4K-s projektem arra jutottam, hogy szeretett PC-met felújítom. Magam is meglepődtem, hogy némely alkatrészei 9 évesek, és hibáltalnul működik HD anyagok vágása során. Jelenleg van szabad kapacitásom, így emailben és telefonon keresztül is elértek. Az utómunka stúdiókkal való közös munkáktól, továbbra sem zárkóztam el.

palfalvireka_bio