2004-2009 A kezdetek

A tinédzser éveim nem merülnek a szétzuhanva ittas bulizások homályába.

Meg nem értett művész voltam.

Azokban az időkben erről még fogalmam sem volt, csak azt tudtam, hogy nem illek bele az osztályomba
A szabadidőmet a videó vágások és novella írások töltötték ki. 

Kis túlzással, de gyerekkorom óta érdekel a vágás. Nem, nem kifejezetten a filmek iránti rajongás. A szerelem akkor kezdődött, mikor a kétezres évek elején bejött Magyarországra az anime és a manga. Nagy rajongója voltam a műfajnak, olyannyira, hogy zenére csináltam a különböző anime sorozatokból montázsokat.

A novella írás apropóján jelentkeztem a Werk Film Akadémiára.

Mikor felvettek forgatókönyvírás szakra, akkor értettem meg, hogy nincs velem baj, csak kevés művészlélek járt a gimis osztályomba.

A felsőoktatásban aztán rájöttem, hogy a forgatókönyvírás nyers stílusa túlságosan távol áll tőlem, és így a vágó szakirány mellett döntöttem.

2009-2013 A filmes alapok

Eleinte a forgatókönyv írás érdekelt, de a teljesen más nyelvezete miatt, újra fellángolt a tűz a vágás iránt, és így második évben, mikor ténylegesen szakot kellett választani, a vágás mellett döntöttem.

Mély benyomást tett rám első vágó tanárom Pamacs – Hargittai László, akire a mai napig felnézek a szakmai alázata, oktatási módszere, és munkássága miatt.

E közben a Post Edisonban gyakornokként kezdtem azt tanulni, hogy zajlik az élet egy utómunka stúdióban, és itt ismertem meg Zoulut is – Várfoki Zoltán. Tőle tanultam mindazt, amit az iskolában nem tanítottak meg, és máig mentorként tekintek rá.

Miután elvégeztem a Werket, megpróbálkoztam a Színház és Filmművészeti Egyetemmel, de a felvételin elkaszáltak. Így kerültem a METU-ra, ahol mozgóképkultúra és médiaismeret szakon diplomáztam.

Az egyetem mellett vágtam részben vizsgafilmeket, is és részben olyan kisjáték filmeket, amikkel a Werkes kapcsolataimon keresztül kerestek meg.

A szakdolgozatomat a sit-com műfajból írtam – Mitől sitcom egy vígjáték? – , amit tanulmányoztam, és megpróbáltam megvalósÍtani a tanultakat a saját diploma filmemben, amit én rendeztem és vágtam, és részben én is írtam.

2013-2018 Egy Pályakezdő vágó

2013-ban Zoulu megkeresett, hogy  a főiskola mellett dolgozzak neki, a frissen alapított Studiolamb-ben. Az egyetem mellett szabadúszóként, de diplomázás után teljes munkaidőben egészen 2017 tavaszáig voltam a Studiolamb csapatának része.

Itt megtanultam alap szinten a Photoshopot és az After Effects-et használni. Napi szinten eleinte az AVID-en, majd a Premieren vágtam.

2017 év közepén elváltak útjaink a Studiolambbel és a 4Cut projektjeibe segítettem be. Fantasztikus élmény volt olyan csapat részese lenni, ahol még tanulóként gyakorlati óráim voltak, és az egykori tanáraimmal, évfolyam társaimmal dolgozhattam együtt.

2018 év elején elhatároztam, hogy önállóbb leszek, megtetszett a freelance életmód. Az üresen álló lakásunkat egy vágóstúdiónak kezdtük el felújítani.

2019-2021 A vágó stúdió

2019 februárjában megnyitott a saját vágó stúdióm a belvárosban.

Hangulatos, modern, loft stílusban lett berendezve. Egy Samsung UHD 4K QLED televízióba, és egy bivaly erős laptopba is beruháztam, hogy a lehető leggyorsabban menjen a munka. 2019 második felében a stúdiómban az első nagyobb szabású sorozat vágása is megtörtént, más utómunka stúdiók részvétele nélkül.

Mivel egyre több a 4K-s projektem, arra jutottam, hogy szeretett PC-met felújítom. Magam is meglepődtem, hogy némely alkatrészei 9 évesek, és hibáltalnul működik HD anyagok vágása során. Szerencsére 2020 év elején ruháztam be az új munkagépre, megelőzve a  járvány okozta műszaki cikkek áremelkedését.

2022 Wedding Unicorn

2022 év elején egy újabb vállalkozásba vágtam bele.

A portfóliómba felvettem az alternatív esküvői videók vágását, ami teljesen saját fejlesztés. Én találtam ki, hogy lehetne többszázezer forintot spórolni az esküvői videókon –  a saját esküvőm tapasztalatai alapján. Sokan ragadtak mobiltelefont, és videóztak minket a Nagy Napon, így ezeket a felvételeket vágtam meg reality stílusban, a fotós képeivel stílusosan animálva. Az esküvős vonal teljesen elkülönül a professzionális vágó szolgáltatásomtól és egy aloldalon foglalkozom vele: www.weddingunicorn.com