Bio

Kezdetek ’04-09

Kis túlzással, de gyerekkorom óta érdekel a vágás. Nem, nem kifejezetten a filmek iránti rajongás. A szerelem akkor kezdődött, mikor a kétezres évek elején bejött Magyarországra az anime és a manga. Nagy rajongója voltam a műfajnak, olyannyira, hogy zenére csináltam a különböző anime sorozatokból montázsokat. Felsõ gimnazistaként emellett érdekelni kezdett az írás is. Novellákat kezdtem el írni, és ez vezetett ahhoz, hogy érettségi után a Werk Film Akadémián kezdjem el a filmes tanulmányaimat.

A filmes alapok  ’09-13

Eleinte a forgatókönyv írás érdekelt, de a teljesen más nyelvezete miatt, újra fellángolt a tűz a vágás iránt, és így második évben, mikor ténylegesen szakot kellett választani, a vágás mellett döntöttem. Mély benyomást tett rám első vágó tanárom Pamacs – Hargittai László, akire a mai napig felnézek a szakmai alázata, oktatási módszere, és munkássága miatt. E közben a Post Edisonban gyakornokként kezdtem azt tanulni, hogy zajlik az élet egy utómunka stúdióban, és itt ismertem meg Zoulut is – Várfoki Zoltán. Tőle tanultam mindazt, amit az iskolában nem tanítottak meg, és máig mentorként tekintek rá.

Miután elvégeztem a Werket, megpróbálkoztam a Színház és Filmművészeti Egyetemmel, de a felvételin elkaszáltak. Így kerültem a METU-ra, ahol mozgóképkultúra és médiaismeret szakra vettek fel. A főiskola mellett vágtam részben vizsgafilmeket, is és részben olyan kisjáték filmeket, amikkel a Werkes kapcsolataimon keresztül kerestek meg. A szakdolgozatomat a sit-com műfajból írtam – Mitől sitcom egy vígjáték? – , amit tanulmányoztam, és megpróbáltam megvalósÍtani a tanultakat a saját diploma filmemben, amit én rendeztem és vágtam, és részben én is írtam.

Ami a vágást illeti ’13-17

2013-ban Zoulu megkeresett, hogy  a főiskola mellett dolgozzak neki, a frissen alapított Studiolamb-ben. Az iskola mellett szabadúszóként, de diplomázás után teljes munkaidőben egészen 2017 tavaszáig volt a Studiolamb csapatának része. Itt megtanultam alap szinten a Photoshopot és az After Effects-et használni. Napi szinten eleinte az AVID-en, majd a Premieren vágtam – utóbbit máig jobban preferálom.
Jelenleg ismét szabadúszóként dolgozom, és hogy kényelmesebb legyen a munka, készül a saját vágó stúdióm a hatodik kerület szívében.

palfalvireka_bio